Dit is echt een bijzonder boek. Chad Harbach is de schrijver en deze roman is zijn debuut. Iedereen die het gelezen heeft, is enthousiast. Na een paar pagina’s kun je niet meer stoppen. Het boek gaat over honkbal maar daar gaat het tegelijkertijd helemaal niet over. Je hoeft (gelukkig!) helemaal niets van honkbal te weten om van dit boek te genieten.

 

Hoofdpersoon in ‘De kunst van het veldspel’ is Mike Schwartz. Hij  is aanvoerder van het honkbalteam de Harpooners van Westish college. (Het Nederlandse woord is ‘harpoenier’, de man die tijdens de walvisvangst de harpoen op het arme beest afschiet.)

 

Waarom heet het team zo? Midden op het terrein van de campus staat een beeld van Herman Melville, de auteur van de klassieker Moby Dick die ooit een paar dagen in de buurt doorbracht. Rector Affenlight is een deskundige op het gebied van de 19e eeuwse literatuur. Hij heeft gezorgd voor de naamsverandering van het team.

 

In de meer dan 100-jarige historie heeft het college nog geen enkel aansprekend sportresultaat geboekt. En dan gebeurt er iets bijzonders: tweedejaars student Mike Schwartz ontdekt in een afgelegen plaats een jonge, iele honkbalspeler: Henry Skrimshander.

 

De Skrimmer, zoals hij genoemd wordt, maakt een bliksemstart. Hij evenaart een record van een honkbalgrootheid en komt in de belangstelling te staan van scouts van de profteams.

Dan loopt de motor van Henry vast. Er is niks mis met zijn vlerk, zoals men de werparm in vaktaal noemt, maar er is iets aan de hand met zijn hoofd. Het heeft niets te maken met de scouts die bijeendrommen op de tribunes. Eerder moet de oorzaak gezocht worden in het feit dat Henry beseft dat de imperfectie van buiten het veld in zijn spel, in zijn wezen is geslopen.

 

De dochter van rector Affenlight, de mooie gesjeesde studente Pella, besluit nadat ze ervandoor was gegaan met een veel oudere architect die gastlessen kwam geven, terug te keren naar het huis van haar vader en alsnog aan een studie te beginnen. Ze krijgt een verhouding met Mike Schwartz.

 

Hoe loopt het af? Dat zeg ik niet. Maar Harbach weet er een mooie - je zou haast zeggen negentiende-eeuwse - draai aan te geven.
ISBN 9789023467564
VERSCHENEN 15-01-2011

UITVERKOCHT

Dit boek is uitverkocht. Vul uw e-mail adres in om bericht te krijgen zodra het boek leverbaar is.

E-mail adres:


  0,00

De genoemde prijs is een indicatie.