Nop Maas - Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven 3 (De late jaren: 1975-2006)

Kroniek van een schuldig leven


Met dit boek, “Gerard Reve, 'Kroniek van een schuldig leven'. Deel 3: De late jaren (1975-2006)” voltooit Nop Maas zijn indrukwekkende en zeer lezenswaardige biografie. De Boekenbal vindt de drie delen bij elkaar een absolute ‘must’ voor iedere literatuurliefhebber.

 

Deel 1 'De vroege jaren' behandelde de jaren 1923-1962. Reve's jeugd en schooltijd, de oorlogsjaren, zijn tijd als journalist bij Het Parool, De avonden en de andere vroege werken, zijn huwelijk met Hanny Michaelis, de worsteling met zijn homoseksualiteit, de Engelse jaren en zijn relatie met Wim Schuhmacher (Wimie).

 

Deel 2 De 'rampjaren' ging over de periode 1962-1975, waarin Reve zeer succesvol was als schrijver (met o.a. Op weg naar het einde, Nader tot U, De taal der liefde en Lieve jongens) en bovendien een mediafiguur werd. Opzienbarende gebeurtenissen waren zijn toetreding tot de rooms-katholieke kerk, het 'Ezelproces', de toekenning van de P.C. Hooftprijs en de daarop volgende huldiging in de Allerheiligst Hartkerk. Zijn relationele leven in die periode was aanvankelijk redelijk stabiel met Willem Bruno van Albada (Teigetje, Tijger), maar werd allengs woeliger.

 

Het derde deel is gewijd aan de laatste 30 levensjaren van Gerard Reve. De jaren waarin onder meer Moeder en Zoon verscheen, De Vierde Man, de imposante roman Bezorgde Ouders en eindelijk dan toch, langverwacht, Het boek van Violet en Dood. Ook worden enkele boeken verfilmd, zoals De Vierde Man en De Avonden met Thom Hoffman als Frits van Egters.

 

Ook in deze periode kwam Gerard regelmatig in de publiciteit, met zijn literaire werk, met zijn openbare optredens, met zijn pittige, zeg maar soms racistische uitspraken. Tijdens een reis naar Zuid-Afrika, waar dan nog het systeem van apartheid geldt, houdt Gerard lezingen met uitspraken over de gekleurde medemens die zelfs zijn blanke toehoorders aan het schrikken brengen.

 

Er wordt in deze periode onophoudelijk en flink gedronken, meestal goedkope Franse wijn: Matroos Vos en Gerard kunnen met zijn tweeën makkelijk een fles of 120 per maand aan, zo blijkt uit de nota’s van de slijter. Dat is veel: vaak twee of drie flessen wijn per persoon per dag. Dergelijke dagen eindigden dan ook vaak in ruzie en flinke vechtpartijen. Gerard vindt op een gegeven moment een slijter die wijn verkoopt in bidons van 5 liter. Op een dag drinkt Gerard achter elkaar zo’n hele bidon leeg, want hij heeft uitgerekend dat je op deze manier – vergeleken met de prijs per fles –flink veel geld verdient!

 

In zijn persoonlijke leven was het de periode van zijn meest langdurige relatie, met de 25 jaar jongere Joop Schafthuizen. Gegeven het karakter van Reve lag het niet voor de hand dat deze relatie een harmonieus karakter zou hebben. Ze was dan ook, zoals Joop Schafthuizen het uitdrukte, 'barok' van aard: een verhouding met toppen en diepe dalen. Mét elkaar hadden Reve en Schafthuizen het vaak moeilijk, of was het onhoudbaar, maar zónder elkaar ging ook niet. Het enorme alcoholgebruik maakte de omgang er natuurlijk niet makkelijker op.

 

Er is ook sprake van een trieste vereenzaming. Vrienden heeft het stel op het laatst nauwelijks meer. Matroos Vos heeft bijna achter alle namen in het adresboekje de opmerking  “klootzak” toegevoegd.

 

Allebei hebben ze op het punt gestaan aan hun relatie een eind te maken, maar geen van tweeën heeft ten slotte doorgezet: daarvoor waren ze te veel aan elkaar verknocht. Naarmate de eeuwgrens naderde, verslechterde Reve's geestelijke en lichamelijke conditie. Hij wordt dement. De relatie veranderde daardoor aanzienlijk. In plaats van een vriendschap tussen een oudere en een jongere partner was er steeds meer sprake van een hulpbehoevende en een verzorger.

 

Dit derde deel van Maas' biografie geeft een aangrijpend en af en toe hilarisch beeld van de laatste periode uit Reve's leven. Net als de eerdere delen bevat het boek een rijkdom aan nieuwe gegevens.Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Nop Maas boeken - Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven 3 (De late jaren: 1975-2006)
ISBN 9789028241275
VERSCHENEN 22-10-2012
DRUK 2e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

UITVERKOCHT

Dit boek is uitverkocht. Vul uw e-mail adres in om bericht te krijgen zodra het boek leverbaar is.

E-mail adres:


35,00

De genoemde prijs is een indicatie.