Blaine Harden - Vlucht uit kamp 14

Dit boek moet je lezen. Het gaat om een verhaal dat zich nu afspeelt, niet in een of ander ver verleden. Het is het intens trieste, onvoorstelbare verhaal van een jongen die opgroeit in een Noord-Koreaans concentratiekamp. Shin Dong-Hyuk is nu een jonge man. Hij is er op een bizarre manier in geslaagd te ontsnappen. De journalist Blaine Harden heeft zijn levensverhaal opgeschreven in dit boek.

 

 

Shin’s ouders zijn voor hun “misdrijven” tegen de staat levenslang opgesloten in het kamp. In 1982 wordt hun zoom geboren. Ook kinderen moeten boeten voor het slechte bloed dat in hun aderen vloeit. Shin wordt net als iedereen uitgebuit als werkslaaf. Hij krijgt veel slaag en sterft bijna de hongerdood. Liefde, eerlijkheid en vertrouwen zijn hem onbekend. Zelfs zijn moeder beschouwt hij als concurrent in de dagelijkse strijd om voedsel.

 

 

Per ongeluk hoort hij dat ze samen met zijn oudere broer van plan is om te vluchten. Geïndoctrineerd als hij is, verraadt hij dit aan de nachtwaker. Op een vluchtpoging staat de doodstraf. Zijn moeder en broer worden dan ook vermoord vanwege hun plan. Shin wordt gedwongen toe te kijken bij hun executie. De last van dit verraad zal hij zijn leven lang meedragen.

 

 

De dertienjarige Shin wordt naar een ondergrondse gevangenis gebracht, waar hij vreselijk wordt gemarteld. Een bejaarde gevangene vertelt hem voor het eerst over de buitenwereld. Door de verhalen over lekker eten en geroosterd vlees, wordt vrijheid synoniem met eten. Voor het eerst van zijn leven besluit Shin niets te verklikken.

 

 

Jaren later besluit Shin samen met een andere gevangene het onmogelijke: vluchten naar China. Zijn medevluchter wordt onmiddellijk gedood door het elektrische hek. Zijn lichaam blijft hangen in het prikkeldraad. Dankzij de opening die zo gecreëerd wordt, kan Shin vluchten. Dan volgt een tocht naar het noorden, waarbij Shin keer op keer geluk heeft.

 

 

Zijn lichaam is ontsnapt, maar geldt dat ook voor zijn geest? Na jaren door Chinese boeren te zijn uitgebuit, komt hij in Zuid-Korea terecht. Maar daar kan hij niet goed aarden en is hij vooral verbaasd over de onverschilligheid. Het enige voordeel is dat hij 'zuiver' is, want in het kamp was geen propaganda.

 

 

Journalist Blaine Harden schrijft het allemaal nuchter en feitelijk op. Daardoor komt het keihard aan. Vlucht uit kamp 14 is laat zien dat heel Noord-Korea een meedogenloze openluchtgevangenis is waar we helaas veel te weinig van weten.Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Blaine Harden boeken - Vlucht uit kamp 14

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789460035487
VERSCHENEN 12-04-2012
UITVOERING E-book
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Balans
LEVERING direct te downloaden

  9,99
Bestel