Danny S. Parker - Het bloedbad van Malmedy

Het verhaal van een gruwelijke oorlogsmisdaad tijdens het Ardennenoffensief


Dit boek beschrijft het verhaal van een van de gruwelijkste oorlogsmisdaden tijdens het Ardennenoffensief. Toen de Duitsers eind 1944 de Amerikanen compleet verrasten  met een aanval in de Belgische Ardennen, zijn daarbij door de Duisters on gekend ernstige misdrijven gepleegd. Dat is in onze ogen bizar, omdat iedere Duits generaal in die tijd wel wist dat de oorlog verloren was. Ook dit offensief zou de opmars van de geallieerden naar Berlijn hoog uit korte tijd vertragen. De vraag die wij maar niet kunnen beantwoorden is: waarom gingen de Duisters zo onmenselijk en gruwelijk tekeer in de Ardennen?

 

Op 17 december 1944 werden op een kruising bij het dorpje Baugnez, vlakbij Malmedy in België, meer dan tachtig Amerikaanse soldaten ter plekke aan de kant van de weg vermoord , nadat zij zich hadden overgegeven aan een Duitse SS-tankeenheid. De Amerikanen waren verdwaald en reden de Duitsers min of meer toevallig in de armen.

 

Op de plek waar dat gebeurde, vindt u nu een indrukwekkend monument. U vindt het door buiten Malmedy naar Baugnez in de richting Ligneuville te rijden.

Ondanks dat meer dan dertig soldaten de executie overleefden, bleef wat zich precies op de decemberdag heeft afgespeeld lang onduidelijk. Het Amerikaanse leger rommelde met de bewijzen tijdens het onderzoek en de rechtszaak in 1946. Was het een incident op het slagveld of was het een bewuste massamoord? Wie gaf de orders, de beruchte SS-troepencommandant Jochen Peiper of iemand anders uit zijn eenheid?

 

Het bloedbad van Malmedy reconstrueert de fatale gebeurtenissen die uitmondden in deze misdaad - voor het eerst tot in het pijnlijkste detail - en ook de nasleep ervan. Danny S. Parker heeft vijftien jaar onderzoek gedaan en interviewde meer dan honderd overlevenden en getuigen om de waarheid achter het bloedbad van Malmedy te onthullen.

 

De Amerikaanse historicus Danny Parker bestudeerde de gebeurtenis jarenlang uitvoerig en bracht in november 2011 zijn boek "Fatal Crossroads" hierover uit. In de herfst van 2012 werd het door BBNC Uitgevers vertaald en is het ook in het Nederlands verkrijgbaar. Historicus Danny Parker, verbonden aan de universiteit van Montana, doet al sinds de jaren '70 onderzoek naar het Ardennenoffensief.

 

De afgelopen twaalf jaar heeft hij het bloedbad van Malmédy onderzocht. Hierbij is hij zeer grondig te werk gegaan. Hij bezocht vele archieven in de Verenigde Staten en Europa en interviewde Amerikaanse, Belgische en Duitse getuigen en betrokkenen. Bij het openslaan van het boek wordt direct duidelijk hoe intensief Parker de materie heeft onderzocht en hoe precies hij te werk is gegaan bij de reconstructie van de gebeurtenissen op het kruispunt bij Baugnez. Elke passage is onderbouwd met eindnoten. Het zorgt ervoor dat feit en fabel, die door de vele sterk uiteenlopende verhalen door elkaar zijn gaan lopen, van elkaar worden gescheiden. Parker heeft nu een betrouwbare beschrijving van deze gruwelijke executies op schrift gesteld. Het is een zeer uitgebreide reconstructie, waarbij de gebeurtenis haast van minuut tot minuut wordt beschreven. Door deze precisie en de uitgebreide onderbouwing is er geen ruimte om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van Parkers verhaal.

Het bloedbad van Malmédy is een complexe gebeurtenis en dus heeft Parker geprobeerd zijn boek zo overzichtelijk mogelijk te maken voor de lezer. De hoofdstukken worden geïllustreerd door zeer bruikbare kaartjes, die een goed beeld geven van de omgeving waar het zich afspeelde, de omvang en het verloop van de oorlogsmisdaad. Ook de uitvoerige bijlagen zijn waardevol. Het gaat hier om lijsten van betrokken Amerikaanse soldaten, de uitgewerkte volgorde van de voertuigen in de colonnes en een kort overzicht van de bekendste en meest invloedrijke publicaties over het bloedbad. Het maakt van Parkers boek behalve een betrouwbare beschrijving van deze oorlogsmisdaad ook nog eens een naslagwerk.

Wat gebeurde er nu precies op het kruispunt bij Baugnez op 17 december 1944? Het was lange tijd onduidelijk. De vele verschillende verhalen met diverse invalshoeken hierover zorgden eerder voor onduidelijkheid dan dat de vraag daadwerkelijk beantwoord werd. Nu lijkt aan al deze onduidelijkheid een einde te zijn gekomen. Het verhaal van Parker is dusdanig goed onderzocht, gedetailleerd uitgewerkt en onderbouwd dat men ervan uit kan gaan dat de vele vragen omtrent het bloedbad van Malmédy nu definitief beantwoord zijn in dit boek.


Het boek het bloedbad van malmedy van Danny S. Parker is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,99 incl. bezorging thuis of op het werk.


Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Danny S. Parker boeken - Het bloedbad van Malmedy
ISBN 9789045313511
PAGINA’S 400
VERSCHENEN 29-09-2012
DRUK 2e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER BBNC uitgevers POD

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,99
Bestel