Flip Vuijsje - John, Paul, Keith and Mick

The Beatles en The Rolling Stones, samen in een verhaal


Wat was u vroeger, Stones-fan of Beatles-fan? De wereld was in de jaren ’60 niet alleen verdeeld in een vrij Amerikaans en een onderdrukt Sovjetblok. Net zo hoog als de Berlijnse muur was de muur die twee strijdbare kampen tieners verdeelde over de kwestie wie de beste popgroep op aarde was, The Beatles of The Rolling Stones.

 

Robert Vuijsje, auteur van het recentelijk verschenen werk John, Paul, Keith & Mick: The Beatles en The Rolling Stones, samen in één verhaal, toont echter een ander beeld. Hij laat zien de twee mythische bands vooral ook fans van elkaar waren. John en Paul enerzijds en Mick en Keith anderzijds vonden elkaar in de gezamenlijke liefde voor de Chicago Blues, die zij in Europa groot wilden maken.  Zij aanbaden beide blues-artiesten als Muddy Waters, Chuck Berry en Bo Diddley.

 

De bekende publieke perceptie uit die tijd – namelijk dat The Beatles de ideale schoonzonen waren en The Rolling Stones de losbandige, rauwe rockers – blijkt een door beide bands zorgvuldig opgebouwd imago te zijn geweest. De bands richtten zich op twee afzonderlijke niches in de markt – The Beatles veroverden de harten van idolate tienermeisjes, terwijl The Rolling Stones vooral gretig aftrek vonden onder rebelse jonge manen. Maar de verschillen in levensstijl en smaak waren in werkelijkheid nooit zo groot, zo blijkt uit het boek van Vuijsje.

 

Maar ‘Can’t you hear?’ zei Keith. ‘They’re using a harmonica – they’ve beaten us to it.’

 

‘They’re into the same blues thing as us,’ zei Brian. ‘We’ll have to listen to see what else they do later.’

 

Het boek begint simpel, met de eerste ontmoeting van de negen muzikanten (vier Beatles en vijf Stones) in een voorstad van Londen in 1963, maar eindigt groots met de beantwoording van een belangrijke vraag: Waarom bestaan The Rolling Stones nog steeds, terwijl The Beatles acht jaar na hun debuutsingle alweer uit elkaar gingen? Zo zet Vuijsje de twee bands niet slechts naast elkaar als innige vrienden met gezamenlijke interesses. Hij vergelijkt ze ook met elkaar, ontleedt de verschillen en probeert uit te vinden waarom één band implodeerde en de andere min of meer zonder pauze is blijven optreden.

 

Kopen dus, als je van muziek houdt!Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Flip Vuijsje boeken - John, Paul, Keith and Mick

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789046813010
PAGINA’S 160
VERSCHENEN 19-10-2012
DRUK 1e druk
UITVOERING E-book
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER Nieuw Amsterdam
LEVERING direct te downloaden

11,99
Bestel