J.A. de Moor - Generaal Spoor

Triomf en tragiek van een legercommandant


Wat heeft Nederland allemaal uitgespookt in Indonesië tussen 1945 en 1949? Door de recente overwinning op de Nederlandse Staat van de nabestaanden van het bloedbad van Rawagade (een dorpje in Java) zullen veel mensen zich afvragen waarom we in ons land zo weinig weten over die periode. Wat gebeurde er in dat dorpje? Op 9 december 1947 waren Nederlandse militairen op zoek naar een onafhankelijkheidsstrijder, die wij in die tijd natuurlijk aanduidden als een terrorist. Het dorpje ligt zo’n 100 kilometer ten oosten van de Indonesische hoofdstad Jakarta, toen nog Batavia. De terrorist werd niet gevonden. Daarop werd de bijna de gehele mannelijke bevolking door de Nederlanders doodgeschoten, 431 mannen in totaal. In 1947 is besloten om de daders van deze oorlogsmisdaad niet te vervolgen, ondanks de aanbeveling van generaal Spoor om dat wel te doen.

 

Wie was die generaal Spoor? Om meer over hem en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog te weten te komen, is dit goed geschreven boek een echte aanrader.

 

Zijn vader was violist bij het Concertgebouworkest en zijn zoon werd hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Hoewel hij zelf ook graag viool speelde, koos deze Spoor voor een legercarrière. Hij werd na de oorlog de hoogste militaire baas in Indonesië en geloofde er heilig in dat de meeste Indonesiërs helemaal niet onafhankelijk van Nederland wilden worden. Maar dan moesten wij wel eerst de orde en rust herstellen. Dat gebeurde tijdens twee oorlogen, die heel slim ‘ politionele acties’ werden genoemd. (Dit doet meteen denken aan de huidige woordenstrijd over onze militaire of civiele missie in Afghanistan…)

 

Spoor had op het hoogtepunt van de strijd zo’n 120.000 man onder zich, van wie er zo’n 5.000 het leven lieten. Aan Indonesische zijde sneuvelden circa 100.000 militairen en nog vele tienduizenden burgers. Allemaal voor niets….

 

Spoor geloofde tot zijn laatste snik (hij stierf aan een hartaanval en is begraven in Indonesië) dat de hele wereld er niets van snapte. Indonesië was van ons en dat zou zo blijven. Soekarno en Hatta waren collaborateurs met de Japanse bezetter. Dus als we Spoor even zijn gang zouden laten gaan om een einde te maken aan het verzet, zou alles goed komen. Je moet dit boek lezen om te begrijpen hoe dit allemaal zo kort geleden heeft kunnen gebeuren. Het is eigenlijk een schande dat we er in Nederland zo weinig van weten. 


Het boek generaal spoor van J.A. de Moor is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 42,90 incl. bezorging thuis of op het werk.


Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
J.A. de Moor boeken - Generaal Spoor
ISBN 9789461057914
PAGINA’S 484
VERSCHENEN 27-09-2011
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom

Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
42,90
Bestel