Javier Marías - Verliefden

Toen en nu

 

Elke ochtend ziet Maria een echtpaar in een café waar ze ontbijt. De man, Miguel, wordt vermoord en laat de vrouw achter. Maria maakt kennis met de vrouw. Later, als de twee bij Maria thuis zijn, komt een vriend van de vermoorde echtgenoot langs: Diaz-Varela. Maria wordt zijn minnares.

De personages reflecteren veel over de tegenstelling van het heden versus het verleden. In het heden bestaat macht. Het verleden is met elk passerend moment steeds verder weg. Het verleden kan ook vervalst worden, het kan immers niet protesteren of weerleggen.

 

Lessen en liefde

 

Waar het eerste deel van het boek gaat over de machteloosheid van het verleden en de macht van het heden, gaat het tweede deel vooral over de liefde. Maria komt erachter dat Diaz-Varela iets te maken heeft gehad met de dood van Miguel, en nu achter de weduwe van Miguel aanzit. Maria, die tijdens het verhaal steeds zelf boeken leest, leest in een roman van Domas dat een herinnering minder hinderlijk is dan een levend schepsel. Immers, Diaz-Varela kan de herinnering aan Miguel doen vergeten door een leegte op te vullen, hij had niet een levende Miguel opzij kunnen zetten. Zo zijn er in dit boek veel lessen die Maria leert door het lezen van teksten. Veel wordt verwezen naar eerdere werken van grote auteurs.

 

De ratio en het gevoel

 

Als Diaz-Varela probeert uit te leggen waarom hij iets met de moord te maken heeft, twijfelt Maria. Ze weet niet of hij de waarheid spreekt. Ook is ze nog verliefd.  De verliefdheid is sterker dan haar gevoel over de betrokkenheid van Diaz-Varela bij de moord. Javier Marias toont in ‘De Verliefden’ aan dat het gevoel en de rede, en als het verleden en het heden, altijd in tegenstelling tot elkaar zullen blijven bestaan.


Het boek verliefden van Javier Marías is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 21,99 incl. bezorging thuis of op het werk.


Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Javier Marías boeken - Verliefden
ISBN 9789029088497
PAGINA’S 384
VERSCHENEN 31-05-2012
DRUK 9e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER J.M. Meulenhoff

Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
21,99
Bestel