Joost van Kleef - De zaak Kooistra

Opkomst en ondergang van een horecamagnaat en de dubieuze rol van Heineken


Sjoerd Kooistra was de grootste horecaverpachter van Nederland. Hij was het brein achter ogenschijnlijke succesformules als De Drie Gezusters en De Skihut.

 

Zijn vermogen werd in zijn gloriedagen geschat op 130 miljoen euro. Kooistra bezat een jacht op de Middellandse Zee, een villa in Marbella, een gepantserde Mercedes S-klasse en een imposante zakelijke onroerendgoedportefeuille.

Al jaren geleden kwamen er barstjes in Kooistra’s imperium. In 2009 werden dat scheuren. Er ontstond een venijnig gevecht met bierbrouwers Heineken en Inbev, zijn belangrijkste financiers. Heineken hevelde in 2005 tientallen miljoenen aan leningen over naar de Europese Horeca Financieringsmaatschappij, een bank in Den Haag waarin Hans Breukhoven van Free record Shop en de Haagse gokbaas Joop van Ham participeerden.  Het doel was dat Heineken niet langer zou optreden als financier van Kooistra. Ook wil Heineken af van de constructie waarin de brouwer als bank fungeert voor tal van kroegbazen.

 

Kooistra wachtte uiteindelijk de afloop van het gevecht met Heineken niet af. Op 28 juni 2010 maakte hij op 59-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

 

Het boek ‘De zaak Kooistra’ is het verhaal van Sjoerd Kooistra. Hoe kon zijn imperium zo groot worden en waarom stortte het uiteindelijk in? En wat te denken van de uitspraak van Kooistra’s advocaat Oscar Hammerstein: ‘Ik durf te zeggen: Heineken heeft hem vermoord.’Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Joost van Kleef boeken - De zaak Kooistra

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789020411560
VERSCHENEN 06-06-2011
DRUK 1e druk
UITVOERING E-book
Ook verkrijgbaar: zachte kaft.
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER Atlas Contact
LEVERING direct te downloaden

  9,99
Bestel

Andere boeken van Joost van Kleef

  • Joost van Kleef, Henk Willem Smits - De zaak Kooistra
    Joost van Kleef, Henk Willem Smits - De zaak Kooistra

    Sjoerd Kooistra was de grootste horecaverpachter van Nederland. Hij was het brein achter ogenschijnlijke succesformules als De Drie Gezusters en De Skihut.   Zijn vermogen werd in zijn gloriedagen geschat op 130 miljoen euro. Kooistra bezat een jacht op de Middellandse…

    Lees meer...
    22,50