Karl Marlantes - Matterhorn

Matterhorn

 

Karl Marlantes is in Nederland geen bekende naam. In Amerika is dat inmiddels anders en ook in Nederland zal dat nu snel veranderen door de Nederlandse vertaling van Matterhorn, een ‘Roman over de oorlog in Vietnam’.

 

Dit enorm spannende en aangrijpende boek gaat over die oorlog (het speelt eind jaren ’60). De schrijver heeft zelf als zeer jonge militair deze gruwelijke, waanzinnige en zinloze oorlog  meegemaakt. Het is zijn eerste roman en hij heeft er al die tijd, dus ruim 30 jaar, over gedaan om dit boek te schrijven.

Matterhorn is de naam van een willekeurige heuveltop in het dichte oerwoud van Vietnam. Een of andere hoge officier vindt het leuk de heuvels in de jungle Zwitserse namen te geven.

 

Luitenant Mellas

Marlantes is schrijft over de oorlog zoals die beleefd wordt door de ogen van 19 of 20-jarige dienstplichtige mariniers, zoals hij er zelf ook een was. In het boek is de hoofdpersoon tweede luitenant Mellas, een jonge officier die er het beste van probeert te maken en heel erg graag een medaille zou verdienen. Vanaf de eerste pagina's wordt je in het verhaal getrokken, dat je daarna niet meer loslaat.

 

De tochten die de mariniers maken door het dichte oerwoud zijn zo beschreven alsof je er zelf bij bent. Vooral 's nachts loert overal het gevaar. De Noord-Vietnamese soldaten zijn overal en nergens tegelijk en slaan op de meest onverwachte momenten toe. De uitgeputte mariniers kampen met gebrek aan voedsel, drinkwater, ze worden compleet lek geprikt door de bloedzuigers, er zijn zelfs levensgevaarlijke tijgers in het bos en van slapen komt onder deze wanhopige omstandigheden vaak helemaal niets.

 

Superspannend

Dan zijn er nog de oplopende spanningen tussen de zwarte en blanke mariniers die elkaar letterlijk wel kunnen vermoorden. Kortom, pagina na pagina blijft het verhaal enorm boeiend en vaak echt superspannend. (Wanneer slaat het noodlot toe…. Nog een paar zinnen…. Nog een bladzijde – en opeens is het zover.) Het is een rauw en keihard goed boek. Ook voor lezers die niet dol zijn op oorlogsromans zou dit boek een uitzondering moeten zijn in hun boekenkast.Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Karl Marlantes boeken - Matterhorn

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789460928949
VERSCHENEN 09-10-2011
DRUK 1e druk
UITVOERING E-book
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER J.M. Meulenhoff
LEVERING direct te downloaden

  7,99
Bestel

Andere boeken van Karl Marlantes

 • Karl Marlantes - Oorlog voeren
  Karl Marlantes - Oorlog voeren

  Vietnam Het debuut van Karl Marlantes, de roman ‘Matterhoorn’, was terecht een absolute bestseller. Nu is hij terug met een nieuw boek over de Vietnamoorlog. In ‘Oorlog voeren’ vertelt wat hij heeft meegemaakt toen hij eind jaren ’60 als jonge…

  Lees meer...
  22,99
 • Karl Marlantes - Oorlog voeren
  Karl Marlantes - Oorlog voeren

  Vietnam Het debuut van Karl Marlantes, de roman ‘Matterhoorn’, was terecht een absolute bestseller. Nu is hij terug met een nieuw boek over de Vietnamoorlog. In ‘Oorlog voeren’ vertelt wat hij heeft meegemaakt toen hij eind jaren ’60 als jonge…

  Lees meer...
    9,99