Frits Bolkestein - De intellectuele verleiding

VVD mastodont Frits Bolkestein schrijft af en toe een boek. Daarin laat hij zich vaak kennen als een arrogante betweter die zich ver verheven voelt boven iedereen om zich heen. Toen hij nog in Den Haag werkte als Kamerlid, staatssecretaris en minister gaf hij regelmatig uitdrukking aan zijn grote minachting voor met name de journalisten die hem het leven zuur maakten. Wat was hij opgelucht toen hij kon vertrekken naar de Europese Commissie! “Heerlijk! Nooit meer Den Haag Vandaag!” riep hij uit.

 

Zijn laatste boek heet ‘De intellectuele verleiding.’ Het gaat over “gevaarlijke ideeën in de politiek”. Bolkestein wantrouwt intellectuelen (doctorandussen, journalisten, columnisten en ander tuig, allemaal gevaarlijke handelaren in tweedehands ideeën, vooral als ze jong zijn) en vindt zichzelf dan ook geen intellectueel, maar een oorspronkelijk denker. In zijn boek ontpopt Frits zich als een enorme name dropper. Elk boek dat hij ooit heeft gelezen, wordt genoemd. Het lijkt af en toe wel het Groot Anti Linkse Citatenboek waarmee Frits indruk wil maken op zijn lezers.

 

Schuldcomplex

In verschillende hoofdstukken wordt de lezer aan de hand van Frits meegenomen door de laatste eeuwen, waarbij een hele reeks schrijvers, dichters, filosofen en politici de revue passeren. Uiteindelijk belanden we in de 20e eeuw en krijgen we meer te horen over de fundamentele zwakheden in Europa die uiteraard de schuld zijn van de invloed van de intellectuelen en hun invloed op de politiek. Die intellectuelen hebben ons bijvoorbeeld een schuldcomplex aangepraat op basis waarvan we miljarden euro's verspillen aan goedbedoelde ontwikkelingshulp. Dat geld heeft helemaal niets goeds gebracht in de zogenaamde ontwikkelingslanden, het heeft uitsluitend gediend om ons eigen egocentrische schuldgevoel te compenseren. Doordat we ook nog eens leven in een beschaving die getekend is door het christendom, vinden het moeilijk om tegen een ander land of een andere cultuur te zeggen dat wij beter zijn. Berlusconi verklaarde bijvoorbeeld dat de westerse beschaving superieur is aan die van de islamitische wereld. Iedereen viel over hem heen maar Bolkestein is het met hem eens. De maatstaf die hij daarbij hanteert, is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar ja, door de eeuwenlange invloed van het christendom weegt de splinter in ons eigen oog altijd zwaarder dan de balk in het (islamitische) buitenland.

 

Gevaarlijk

De conclusie van dit alles is: Frits Bolkestein houdt van het kapitalisme en de vrije markt, de intellectuelen niet. Waarom niet? In de eerste plaats komt dat door de niet aflatende desinformatie van de socialisten, en door de romanschrijvers die in inktzwarte bewoordingen de beginfase van het kapitalisme als een nachtmerrie hebben beschreven. In de tweede plaats wantrouwen intellectuelen ondernemers, die zij beschouwen als graaiers en zakkenvullers. In de derde plaats hebben intellectuelen de neiging niet gehinderd door enige ervaring uitspraken doen over allerlei onderwerpen. Als ze zich gaan bemoeien met de politiek wordt het pas echt gevaarlijk. Ze zijn gefrustreerd omdat ze in de maatschappij te weinig te zeggen hebben. Ze hebben moeite te aanvaarden dat er beperkingen zijn aan wat de staat tot stand kan brengen. Ze worden voor hun levensonderhoud immers veelal betaald uit de belastingen. En aangezien intellectuelen bijna uitsluitend omgaan met andere intellectuelen is er van een ontwikkeling in deze groep nauwelijks sprake. Ach, hadden we maar meer Frits Bolkesteinen. Dan zou het misschien in de wereld ooit nog goed komen…Maar helaas, van Frits hebben we er maar eentje. En daar zullen we het met elkaar mee moeten doen!Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Frits Bolkestein boeken - De intellectuele verleiding

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789035136731
VERSCHENEN 18-04-2012
DRUK 1e druk
UITVOERING E-book
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER Bert Bakker
LEVERING direct te downloaden

  8,99
Bestel