Roelof van Gelder - Naar het aards paradijs

Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729)


Expeditie

De ontdekker van Paaseiland was geen zeeman, maar een gepromoveerd jurist. Toch besloot hij een expeditie te ondernemen op zoek naar het Onbekende Zuidland, een groot en mythisch continent in de Stille Oceaan. Voor het geld hoefde hij het niet te doen. Bovendien was hij al behoorlijk op leeftijd. Wie was deze intrigerende figuur? Wat dreef hem tot deze expeditie?

 

Conflict

Na een opleiding tot kaartenmaker werd Roggeveen notaris en vervolgens werkte hij zeven jaar in Batavia als Raad van Justitie. Hij kwam onder de invloed van Spinoza en raakte verwikkeld in een langdurig conflict met de gereformeerde kerk. Verbannen uit zijn geboortestad Middelburg organiseerde hij in 1721 (Roggeveen was toen al in de zestig) zijn grote expeditie, die de vroegste beschrijvingen opleverde van bewoners van Paaseiland, van Samoa en van andere eilanden in Polynesië.

 

Fascinerend

Van Gelder schetst een indringend en fascinerend beeld van een ongewoon en grillig leven tegen de achtergrond van de Radicale Verlichting en de toenmalige obsessie van Europese ondernemers, piraten en fantasten met de Stille Oceaan. Naar het aards paradijs is het vierde deel uit de reeks Sleutelfiguren, die tot stand komt op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds.Share to Facebook Share to Twitter linkedin Share to Hyves E-Mail
Roelof van Gelder boeken - Naar het aards paradijs

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789460036606
PAGINA’S 342
VERSCHENEN 09-01-2013
UITVOERING E-book
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER Balans
LEVERING direct te downloaden

  9,99
Bestel